Billig ferie i Norge? Med min ferie som eksempel.

Året 2020 er så langt et annerledes år. Mange tiltenkte ferier og sommerplaner måtte endres, for noen helt i siste liten. Noen måtte altså handle «impulsferie», noe som kan bli dyrt. Kan man i det hele tatt dra på en billig ferie i Norge i 2020? Dette innlegget vil inneholde noen tips til hvordan ferien kan bli billigere. Jeg vil også gå gjennom regnskapet for min ferie nordover, som innebar ca. 300 mil i bil, fordelt på to dager. Håper du finner innlegget hjelpsomt!

Generelle tips til deg som vil feriere billig i Norge.

Siden du nå er her, og leser denne «bloggen», regner jeg med at du også leser og følger andre sider med lignende innhold. Slike «bloggere» er for eksempel Lise fra «Pengesnakk» eller «Gjerrigknarken» Rune. Da har du kanskje allerede lest eller hørt en del om å dra på billig ferie i Norge, men jeg skal likevel prøve å komme med noen nye tips og triks.

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

Generelle tips til billig bilferie/billig reise til feriedestinasjonen i Norge i 2020

 1. Del på kjøreutgiftene
  Kanskje det aller beste reisetipset dersom du kjører bil. Det kan være dyrt å kjøre bil i Norge, da med tanke på både bom og bensin. Det kan være lurt å dele bil dersom man er to par, eller en liten vennegjeng, som reiser sammen. Kostnadene halveres jo, dersom man går fra to til fire reisende i bilen (nesten, bilen vil bruke litt ekstra drivstoff pga. økt vekt).
 2. Smør reisemat på forhånd
  Her er det mye å spare! Enkel veimat? Det er lett for å falle for fristelsen når man er på veien, spesielt når det plakater med fristende bilder av burgere og «french hot dogs» en gang i mila. En «french hot dog» med brus og kaffe koster 75,- på Esso. En matpakke med 6 skiver, en termos kaffe og en flaske saft kan du få for så lite som 10,-, dersom du kjøper billigste versjon av alle elementene i matpakken. Smaken er kanskje ikke like god, men besparelsen på 65,- kan for noen oppleves som enda bedre.
 3. Sjekk fordelsprogrammer for gunstige avtaler på lading av elbil/bonus på drivstoff
  Det er flere gode fordelsprogrammer som kan gi bonus på driftstoff eller elbil-lading. Coop-Medlemsskapet gir 55 øre tilbake pr. fylte liter bensin eller diesel på YX. Betaler du med Coop Mastercard vil du i tillegg få 0,5 % av kjøpesummen tilbake til Coop-kontoen din. Fyller du 50 liter til 16 kr vil regnestykket se slik ut: 50*16=800 kr. Bonusen tilbake blir fyllebonus + bonusen for Coop Mastercard. Det regnestykket ser slik ut: 50(liter)*0,55(kroner)=27,5 kroner tilbake. Dette legges sammen med: 800(kr, totalsum for kjøp av drivstoff)*0,005(% tilbake på totalkjøp)=4 kr. Til sammen får du tilbake 31,5 kr til Coop-Kontoen. Enkelte stasjoner tilbyr også gratis 3pk boller med på kjøpet når du fyller for over 20 liter og registrerer Coop-kortet, noe som gjør at du kanskje unngår å kjøpe noe ekstra?

  Coop-Medlemsskapet gir også 8% medlemskapsbonus på lading av elbil hos Grønn Kontakt. God fordel for dere med el-bil.

  Trumf-medlemskapet gir også gode muligheter for opptjening av bonus. Her får du 40 øre bonus pr. liter fylte drivstoff, samt 0,5% tilbake i trumfbonus. Her er det flere forbehold som gjelder, så anbefaler å følge lenken for å lese mer. Dersom du skaffer deg et Shell Mastercard får du også 40 øre pr. fylte liter i trumfbonus, i tillegg til 1% trumfbonus tilbake på alle kjøp i verden. Regnestykket her, ved 50 liter fylt til 16 kr pr liter, blir: 50*16=800,-. 50(fylte liter)*0,4(kroner tilbake i trumfbonus pr. liter)= 20 kr i Trumfbonus. Dette må slåes sammen med 1% Trumfbonus på kjøpet, noe som gir 20+800*0,01=28 kr i total Trumfbonus på kjøpet.

  Disse summene kan virke små, men etter nok turer på bensinstasjonnen i løpet av ferien (eller året forøvrig) blir det ganske gode summer til slutt.
 4. Leie telt i stedet for å kjøpe
  Teste ut om teltferie er noe for dere? Da kan det være dyrt å kjøpe inn alt utstyret som trengs. Det finnes gode muligheter for å leie utstyr, for eksempel via Finn.no. Her er et eksempel:
  Du kan finne et seksmannstelt (Outwell willwood 6) til leie på finn til 1500,- i uka. Den billigste prisen på for kjøp av det samme teltet er 6990,- på Prisjakt.no , og 6000,- på Finn.no.

  Dersom du bare skal på telttur i en uke, og deretter finner ut at telttur ikke er noe for deg og dine, har du altså spart 3500,- til 4500,- på å leie i stedet for å kjøpe (blir ikke helt riktig, da du kan videreselge teltet på Finn.no etter turen, men å få tilbake en sum man er fornøyd med er ikke alltid garantert). Det samme gjelder selvfølgelig også for resten av turutstyret, som også kan leies gjennom Finn.no.
 5. Dropp hotellet, ved å dele på kjøringen
  Å sove på hotell kan være dyrt, veldig dyrt. Dersom man er flere i bilen som har førerkort, og dere skal kjøre langt til et bestemt sted, kan det være lurt å bytte på å kjøre, slik at man kan kjøre strake veien i stedet for å stoppe for å sove om natten.

  Jeg ville selvfølgelig aldri oppfordret til å kjøre mens man er veldig trøtt, så dette er en vurdering man selv må ta. Man sparer vel kanskje mest på ikke å kollidere.

  Bil- og teltferie er ikke for alle, og heldigvis finnes det også sparetips for deg som skal på storbyferie eller hotellferie.
Bildet er tatt av Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay

Generelle tips til billig ferie i Norge, storby-/hotellferie

Billig ferie i Norge i sommer? Hvorfor ikke dra på storbyferie? Det finnes heldigvis gode tips til hvordan også storbyferien kan bli litt rimeligere, så bare følg med.

 1. Bruk Returbil.no for billigst mulig reise
  Første steg i å ta en storbyferie er jo det å faktisk komme seg til storbyen. Her er det mange forskjellige muligheter. Dersom du vil kjøre bil til destinasjonen, kan det lønne seg å sjekke Returbil.no. Der finner du oppdrag fra mennesker eller firmaer som trenger å flytte biler fra en destinasjon til en annen, kanskje passer en av de for deg? Det er ofte helt gratis å kjøre bilene til oppgitt destinasjon, noen ganger må likevel bom og drivstoff betales selv. Dette kan likevel være billigere enn å kjøre egen bil, spesielt hvis du samtidig kan leie ut din egen bil via nabobil.no for noen slanter. Ved å kombinere disse tipsene vil transporten til feriestedet kunne bli gratis, ja kanskje kan du til og med gå i pluss?
 2. Dersom dere absolutt MÅ reise med fly, benytt Finn.no/reise!
  Flyreiser blir fort dyre, noe som det er vanskelig å gjøre noe med. En måte å gjøre det billigere på, er å benytte seg av Finn.no/reise. På Finn kan du legge inn dato for reise/retur, og få opp billigste tilgjengelige reise. Det beste med nettsiden, synes jeg, er likevel «lavpriskalenderen», som viser deg hvor mye du kan spare på heller å reise en annen dag. Da jeg sjekket nettsiden for å skrive dette innlegget, la jeg inn Værnes->Gardermoen lørdag 1. Aug. -> 15. Aug., og fikk opp at billigste alternativ for 2 voksne og 2 barn ble 6708,- tur/retur. Dersom jeg endret reisedatoene mine, via «lavpriskalenderen», til 4. Aug -> 17. Aug. kostet reisen «bare» 4933,- for samme reisefølge. Det er en besparelse på hele 1775,-. Ikke dårlig det, når eneste endringen er reisedagene.
 3. Billigere enn flyet, er toget.
  Når vi skal snakke om billig ferie i Norge, må vi snakke om toget. Etter å ha sammenlignet prisen fra lavpriskalenderen i forrige punkt med de billigste togavgangene fra Vy.no, ser jeg at det er enda litt billigere. Denne tur/returreisen koster totalt, for samme reisefølge, 4138,-. Det er en besparelse på 795,-. Ikke det helt store kanskje, men alle monner drar. Det tar selvfølgelig noe lengre tid å ta toget, det er kansje mer ubehagelig også, men her er det mye penger å spare! Sjekk Vy.no neste gang du skal reise, dersom lavest pris er det absolutt viktigste! Om prisforskjellen er verdt den lange togreisen får være opp til hver enkelt å bestemme, men toget er faktisk litt billigere.

  Så, det var mulig å få en relativt billig storbyferieferie i Norge, i alle fall når det kommer til selve reisen. Så var det det neste steget, hvor og hvordan skal dere bo?
 4. Bo hos familie og venner, hotell, AirBnB?
  Bokostnadene er ofte den største kostnadsposten når man er på storbyferie, hvor mye kan man spare her? Det sier seg selv, kanskje, men aller billigst er det jo selvfølgelig å bo med venner eller familie. Det er likevel forståelig at det kan være vanskelig å bo med venner dersom man skal være i f. eks Oslo i to uker.

  Det er så og si ingen forskjell i pris mellom Airbnb.no og hoteller oppgitt på Finn.no/reise/hotell i oslo i perioden fra de forrige punktene. Prisene gikk fra ca. 8500,- til ca. 32000,- på begge nettsidene.
  Det som likevel er mulig, er å ringe hotellene direkte. Da kan man ofte få rabatter på overnattingen, spesielt hvis du skal overnatte innen kort tid. Tenk på det som en annen versjon av «Restplass.no«, bare at tilbudene ikke er opplyst på forhånd. Dette kan man spare mye penger på. VG har tidligere skrevet en artikkel om dette, der det opplyses om at du heller kanskje burde prute god tid i forveien.

  Siden det kan være mer relevant å dra på storbyferie i 5 dager, sjekker vi også de prisene.
  Så, 2 voksne og 2 barn, 12-17 August i Oslo.
  Gjennomsnittprisen for oppholdet på Airbnb er 11 000,- for 5 dager, og det er snakk om ca. 10 500,- på Finn.no. Så det kan altså være litt å spare på å velge et hotell fremfor Airbnb.

  Det billigste er uansett å bo hos venner eller familie. Dersom du samtidig leier ut din egen bolig på Airbnb i perioden du er borte, kan du potensielt også tjene penger på ferien din når det kommer til opphold, i likhet med transporten.

  Å bo hos venner eller familie kan se ut til å være den eneste måten å få billig ferie i Norge på. Som nevnt over kan du likevel gå tilnærmet i null dersom du samtidig leier ut din egen bolig mens du er på ferie.
 5. Over til noe mer dagligdags, hva skal dere spise?
  Mat og bespisning er ofte den tredje største kostnaden i løpet av ferien, nettopp fordi det er lett å glemme at ting koster. Dette er kanskje den fellen jeg oftetest går inn i når jeg er på ferie. Uansett om man ender opp på hotell eller leilighet, er det ofte mulighet for å tilbrede enkle måltider selv. Dette gir mulighet til å handle inn det man trenger på butikken, slik at man lage f. eks frokost og lunsj på hotellrommet. Mange opplever at matlagingen tar bort litt av gleden med ferien, og det kan derfor likevel være lurt å spise middag på restaurant, men å ta resten av måltidene på hotellrommet.

  I tillegg kan det være et alternativ å gå litt ned på kvaliteten på hotelrommet, for heller å kunne velge inkludert frokost. Da har du spart inn noen kroner på mat/hotellrommet.
 6. Oppsøk gratisaktiviteter!
  Redd for å bruke for mye på underholdning? Heldigvis finnes det ting å gjøre som er helt gratis i de fleste store byer i Norge. Her følger linker til diverse gratisaktiviteter i Norges største byer:

  Oslo
  Bergen
  Trondheim
  Stavanger (og Sandnes) (skrevet på dansk)

  Det er verdt å nevne at alle disse byene har tilgang til fjord/hav. I Norge er det gratis å fiske i havet, så ta med stanga da vel!
Bildet er tatt av Markus Christ fra Pixabay

Min billige ferie i Norge!

Da var vi kommet til denne delen av innlegget, den delen der jeg legger frem alt vi brukte på årets ferietur. Først og fremst, hva gjorde vi?

Jeg, samboeren min og min lillebror kjørte Trondheim -> Senja, der vi bodde hos familie i en uke, før vi kjørte tilbake samme vei. Begge strekningene kjørte vi uten sovestopp, da jeg og samboeren min delte på å kjøre. Vi delte også bom, bensin og felles mat mellom oss, slik at alle betalte det samme. Det er ca 110 mil hver vei, noe som gjorde at vi brukte en hel del bensin.

Feriens regnskap

Selve reisen
Bensin: 3220,- Coop-fordelene ble ca 95,-, + en gratis pakke boller ved fylling.
Bom: 638,-
Mat: 525,- (mesteparten var feiring av at vi var ferdig med kjøringen, på Burger King). Coop-fordelen ble ca 3,-.

Totalt = 4383,-

Alt dette ble delt på oss tre som reiste sammen, som gjorde at reisen kostet 1461,- pr. person.

I tillegg brukte vi litt 1320,- mens vi var på Senja, som jeg og samboeren min delte mellom oss.

Min del totalt = 2121,-

Vi spiste middag med familien nesten alle dagene, noe som var gratis. Jeg fikk også 4000,- i lommepenger (sykt bortskjemt, jeg vet) mens jeg var der, noe som gjorde at jeg totalt gikk 1879,- i pluss. Dette kom godt med, da jeg per dags dato holder på å flytte inn i ny leilighet.

Håper du var fornøyd med dette innlegget, og at den hjelper deg med å spare litt penger i sommer. Dersom du har noen spørsmål, klager, ønsker, ideer mm. ber jeg om at du legger det igjen i kommentarfeltet. Jeg kan også nås på: svar@altomsparing.no.

Lignende innlegg finner du her.

Mvh.
Altomsparing.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *