Passiv Inntekt | De første stegene

Nesten alle som er kjent med utrykket «passiv inntekt» ønsker å få det, resten vet ikke at de burde. Dersom man har ønsker om å få det er det vanlig å google utrykket, og søkeresultatene er fulle av artikler og innlegg som lover gull og grønne skoger.

Hva er passiv inntekt?

Godt spørsmål! Svaret er faktisk ganske enkelt. Passiv inntekt er inntekt du tjener mens du gjør andre ting som ikke er direkte tilknyttet til inntekten. Det høres kanskje rart ut, men egentlig gir det fullstendig mening. I skrivende stund har du trolig allerede minst en form for PI, da både renter på sparekontoen og avkastning fra aksjer/fond regnes som PI. I dette innlegget skal jeg gå gjennom forskjellige typer PI, samt forklare hvordan det fungerer.

Hvorfor skal du bry deg?

Du trenger ikke å bry deg om det, men dersom du har funnet dette innlegget så bryr du deg trolig om det. Med dagens teknologi er muligheten for PI større enn noen sinne, noe som gjør at mange griper mulighetene.

Ingen vet vel hvor jaget etter passiv inntekt startet, men jeg føler at jeg kan se det for meg:
En god forretningsmann (eller kvinne) tenkte kanskje en dag, «det er så kjedelig å sove, det er jo umulig å tjene penger da..». Så fant hen ut av det! «Jeg kan få andre til å jobbe for meg». En vanlig form for PI er nemlig å starte (eller å investere) i et firma. Det krever mye å starte et firma, sånn helt i starten i hver fall. Man må legge ned veldig mye tid, og ofte også en del penger, for å komme i gang. Etter hvert som firmaet blir større kan du likevel gi arbeidsoppgavene videre til ansatte, mens du selv tar ut «privatuttak» som lønn, mens andre gjør arbeidet. Det er en form for PI.

Du kan altså ikke forvente passiv inntekt uten å investere tid eller penger i startfasen, men etter en stund er tanken at «prosjektet» skal drive seg selv, mens du mottar den økonomiske fordelen det gir. Passiv inntekt er en absolutt nødvendighet dersom du ønsker å oppnå økonomisk uavhengighet.

For å lese mer om økonomisk uavhengighet kan du lese dette innlegget, som jeg har skrevet om temaet.

De første stegene mot passiv inntekt

Dersom du har lest noen av mine tidligere innlegg, så har du kanskje fått med deg hvor viktig jeg synes det er med en bufferkonto. Min bufferkonto inneholder nok midler til at jeg kan gå helt uten inntekt i 6 måneder. Det er bare et eksempel på hvilken sum du burde ha, hvor mye trygghet du ønsker er selvfølgelig helt opp til deg.

Steg 1. Flytt Bufferkontoen Til En Bank Med Bedre Rente

Det første steget for å bedre din PI er å spare opp en bufferkonto i den banken som gir høyest rente. Dersom du allerede har en bufferkonto trenger du jo bare flytte pengene til en av de bankene. Hvor jeg har plassert min bufferkonto kan du lese om her. I det innlegget går jeg gjennom hvor mye jeg tjener på å bytte fra en dårlig rente, til en god rente. Forskjellene kan være ganske store, så det er absolutt anbefalt å flytte kontoen dersom du har dårlig rente.

Steg 2. La Pengene Dine Jobbe For Deg

Det er flere måter å gjøre dette på, men den aller letteste måten er å investere pengene dine i aksjer/fond/crowdfunding. Selv investerer jeg i flere fond, der jeg er eksponert for det norske markedet, det globale markedet og det amerikanske markedet. Jeg vurderer også å starte med «nisje-fond», slik som Esport-Fund, som jeg absolutt har tro på. Hva du velger er opp til deg, men til å starte med anbefaler jeg indeksfond, da det generelt sett gir lavest mulig risiko.

Steg 3. Start Et Firma Eller Et Kreativt Prosjekt

Dette steget gir store muligheter for passiv inntekt. Her kan du for eksempel lage en nettside, en Youtube-kanal, online-kurs mm. Det krever mye arbeid i startfasen, men tanken er at prosjektet over tid skal bli «selvdrivende», og tjene penger uavhengig om du fortsetter å jobbe med det eller ikke.

Oppsummering

Passiv inntekt er, som skrevet, noe mange ønsker seg. Det er derfor viktig for meg å understreke at det krever utrolig mye i startfasen. Tid og/eller penger går med, så smør deg med tålmodighet. Dersom du er standhaftig vil du trolig klare det, men standhaftighet er en sjelden verdi. Jeg ønsker deg lykke til!

Jeg vil skrive mer om passiv inntekt, personlig økonomi og økonomisk uavhengighet på denne nettsiden, samt snakke om temaene på min Youtube-kanal. Følg meg gjerne begge steder, så får du tipsene som hjelper deg på veien mot økonomisk uavhengighet!

Takk for nå, ses neste gang.

Mvh.
Altomsparing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *