
Spare Penger På Mat
I budsjettet er «matposten» som regel den nest største utgiftsposten, mellom bolig og transport. Det er nettopp det som er årsaken til at det å spare penger på mat er så lurt, det er nemlig mye å spare! I dette innlegget får du tipsene som hjelper deg på veien.
Dette innlegget vil deles inn i tre deler:
1. Før du går i butikken
2. Mens du er i butikken
3. Etter at du har vært i butikken
Spare Penger På Mat | Før du går i butikken
Når du skal spare penger på mat er det aller først lurt å ha en plan. En matplan (ukesmeny), en god oversikt over hva du har og en god handleliste er her de aller beste tipsene. Planer og oversikt er gode verktøy ikke bare for å få kontroll, men også for å bevisstgjøre deg selv. Dersom du setter det å spare penger på mat på dagsordenen, kommer du til å lykkes.
Ukesmeny
Jeg skal ikke påstå at jeg alltid benytter meg av dette, det blir med noen ganger. Det beste med planene er at man ikke trenger å ta stilling til hva man skal ha til middag hver eneste dag, du har jo allerede laget planen søndagen i forveien! Planen kan du lage som du vil, men her er en typisk matplan (ukesmeny) hos oss:
Mandag:
Ovnsbakte grønnsaker med fisk
Her kjøper jeg som regel den billigste fiskesorten jeg finner, enten i datodisken eller i frysedisken.
Tirsdag:
Pasta Carbonara
Denne lages fra bunnen av, da pasta carbonara kan lages veldig billig.
Onsdag:
Nakkekoteletter med soppsaus, gulrot og potet (Hasselback eller kokt)
I sausen bruker jeg selvsagt samme fløtekartong som ble til overs fra carbonaraen dagen før!
Torsdag:
Grønnsakssuppe med pølse
Her er ikke type pølse så veldig viktig, kjøper som regel butikkens billigste versjon av kjøttpølse.
Fredag:
Taco, evt. Nachos!
Lørdag:
Hjemmelaget Pizza Pepperoni
Søndag:
Hva enn jeg har ingredienser til. Man har som regel alltid ingredienser til pannekaker, så det blir ofte det.
Oversikt
Du kan også spare mye penger på å ha oversikt. Uten oversikt ender man ofte opp med å ha 4 tacosauser og 3 kartonger med fløte. Dette er unødvendig, og alt som skal til er en liten titt. Her hjelper det selvfølgelig om man har en matplan (ukesmeny) å kontrollere mot, men det er ikke absolutt nødvendig.
Det første man burde gjøre er å passe på at man benytter seg av det som har kortest holdbarhet først. Ikke åpne melka som går ut på dato 5/6 før melka som går ut 2/6 er tom, da kan du i verste fall måtte ende opp med å kaste den. Den beste måten å gjøre dette på er enten å plassere de varene med best dato fremst i kjøleskapet (slik butikkene gjør), eller å ha en egen hylle for varene som går ut snart (f. eks alle varer som går ut på dato den kommende uka). Ha også kontroll på hvilke typer krydder du har, krydder er dyrt så det kan være kjipt å kjøpe dobbelt opp.
Gjør deg kjent med hvilke butikker som er billigst
Forskjellige dagligvarebutikker har forskjellige priser. Meny, Coop Mega og Bunnpris dyrere enn «lavpriskjedene» Extra, Kiwi og Rema 1000 på nesten alle varer, og nesten til envher tid. Dette gjør at du kan spare mye bare på å velge riktig butikk. Du kan også prøve å gjøre deg kjent med hvilke butikker som pleier å ha masser av varer i datodisken, altså varer som snart går ut på dato (som du derfor kan få billigere).
Sammenlign butikkenes tilbudsaviser
Butikkjedene har som regel alltid tilbud på en eller annen vare. I tillegg har også butikkene som regel tilbud på forskjellige varer. En butikkjede kan ha tilbud på Norvegia, en annen på kyllingfilet og en annen på kjøttdeig. Dette gjør at du kan handle tilbudsvarene til de forskjellige butikkene, og dermed spare en del penger på det. Obs! Pass her på at du faktisk sparer penger, transportkostnadene fra en butikk til en annen kan fort føre til at det faktisk blir dyrere å kjøre til en annen butikk for å handle på tilbud, så her må du følge med!
Du kan laste ned appen «Mattilbud» her:
Android;
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mattilbud&hl=no&gl=US
Apple;
https://apps.apple.com/no/app/mattilbud/id702243892
Denne appen viser deg tilbudsavisene fra de forskjellige butikkjedene hver uke, slik at du slipper å oppdrive dem selv. Da sparer du både tid og penger!
Bli medlem i butikkenes fordelsprogrammer
Alle dagligvarekjedene (unntatt Bunnpris) har egne fordelsprogram for kundene/medlemmene sine. De mest vanlige er nok Coop sitt medlemsprogram og Norgesgruppen sitt trumf-medlemskap. Begge medlemskapene lar deg opptjene bonus på alt du handler hos kjedene (ikke produkter fra norsk tipping ol.), og via Coop sitt medlemsskap vil du også motta kuponger på varene du handler mest. Medlemskapene kan som oftest knyttes opp mot andre faste kostnader som du har i måneden som strøm, telefonabonnement og forsikringer, slik at du også kan opptjene trumf- eller coopbonus på disse kostnadene. Dette kan spare mye penger for deg i lengden. Selv sparer min hosholdning ca. 8000 kroner i året via disse medlemskapene, noe som kommer godt med.
Rema 1000 har Æ-appen, som gir deg 10% rabatt på de ti varene du handler mest, samt ekslusive tilbud til deg som er registrert Æ-bruker. Jeg bruker selv denne appen når jeg handler på Rema 1000.
Her kan du bli medlem i de forskjellige fordelsprogrammene, samt lese mer om fordelene de gir:
Coop-medlemskap:
https://coop.no/medlem/
Trumf-medlemskap:
https://www.trumf.no/bli-medlem/
Rema 1000 Æ-app:
https://www.rema.no/ae/
Jeg har skrevet mer om disse medlemskapene i et tidligere innlegg, det kan du lese her.
Benytt deg av riktig betalingskort
Det finner flere betalingskort som gir deg fordeler når du handler i de forskjellige butikkjedene. Jeg har skrevet et mer detaljert innlegg om dette tidligere, så jeg kommer ikke til å være like detaljert om akkurat det temaet her. Det innlegger kan du lese ved å klikke her.
Kort forklart så har både Norgesgruppen og Coop sine egne betalingskort (Visa og Mastercard) som gir deg ekstra fordeler når du handler. Her er det snakk om ekstra opptjening av bonus, samtidig som at kredittkortene (mastercard) også kommer med de fordelene som Mastercard generelt kommer med. Man kan også benytte seg av Norwegian/SAS sine Mastercard, som lar deg opptjene Norwegian reward-poeng, eller Eurobonus-poeng.
Handle få dager i løpet av uken
Noen velger å ta ukeshandel, noen liker å handle to ganger i uken. Hvordan du velger å gjøre det er helt opp til deg selv, men en av de nevnte fordeligene fungerer veldig godt. Hovedpoenget med ukeshandel/4-dagershandel er å ikke eksponere seg for «fristelsene» i butikken så mange ganger i løpet av en uke. I tillegg krever denne type handel at du planlegger, noe som igjen gjør at du går på butikken med en klar plan. Dette sparer deg penger over tid.
Spare Penger På Mat | I Butikken
Nå har du gjort det forarbeidet som er nødvendig. Du har en handleliste, en middagsplan, medlemskap i butikken du handler i, et betalingsmiddel som gir fordeler, og du har også funnet ut av hvilke butikker som har hvilke tilbud. Når du er i butikken er det viktig å ha litt fokus, slik at du klarer å holde deg til planen. Også i butikken må du ta valg, valg som sparer deg for penger. Her kommer tipsene.
Ikke gå på butikken sulten
Denne har du nok garantert hørt før, likevel kan man ikke påpeke det mange nok ganger. Når en går sulten i butikken plukker en ofte med seg mer enn man egentlig trenger, noe som fører til økt forbruk. Øynene er ofte også «mer sulten enn magen», noe som gjør at du kan få problemer med å spise opp det du kjøper.
Se i butikkens datovaredisk
I datovaredisken (eller best før-disken) finner du varer som snart går ut på dato. Disse varene er satt ned i pris, typisk med 20-50% avslag. Her finner man ofte kjøttvarer, egg mm. Disse varene kommer godt med når du skal spare penger, da 20-50% på kjøtt/fisk (som er noen av de dyreste varene) ofte utgjør en god del penger.
Kjøp butikkens eget merke
De fleste av dagens dagligvareforretninger har sine egne versjoner av vanlige varer. Disse varene er ofte billigere enn originalvarene, noe som kan spare deg for mye penger. Selv kjøper jeg svært ofte disse varene. Det mange ikke vet er at butikkens egen merkevare ofte er laget av de samme selskapene som lager originalen. Kvaliteten er også ofte i det minste tilnærmet lik originalproduktene, så den gode prisen trenger ikke gå ut over opplevelsen. Prøv deg fram selv, så kan du velge og vrake fra de billigste produktene.
Pose, nei takk!
Bruk heller handlenett (gjenbruksnett). Dersom du kjøper tre handleposer i uka til to kroner stykke blir dette faktisk 312 kroner i året. Dette er penger spart i seg selv, men her kommer et ekstra tips. Med gjenbruksposene til Coop får du en krone tilbake i medlemsbonus hver eneste gang du registrerer gjenbruk i kassen. To gjenbruksposer kan bære ca. det samme som tre plastposer, noe som gjør at du også får tilbake 104 kroner i året, bare for å bruke gjenbruksnettene. Du kan kjøpe egne avfallsposer på butikken til ca. 20 kroner pakken. Vi bruker to pakker hvert år, så til sammen sparer vi 376 kroner i året på dette dersom vi trekker fra kjøpet av avfallsposer. I tillegg sparer du miljøet, noe som selvfølgelig også kommer godt med. Ikke store besparelsen her kanskje, men besparelsen kommer altså bare fra valg av pose.
Kjøp stort | Se på kilosprisen
Man kan ofte spare en del penger på å kjøpe varer i større kvanta/pakninger. Dersom dette ikke er en mulighet for deg burde du likevel se på kilosprisen per vare når du handler, da det ofte er store forskjeller. Hva du gjør videre skal jeg gå gjennom i neste punkt.
Spare Penger På Mat | Etter At Du Har Vært I Butikken
Del opp kvantavarene
Jeg går nå ut ifra at du har kjøpt større forpakninger av flere typer varer, f. eks kylling, kjøtt, fisk mm. Nå kan du fordele pakkene inn i mindre bruksporsjoner. Jeg pleier f. eks å legge noen laksefileter eller kyllingfileter i poser, som jeg igjen fryser ned. Dette gjør at jeg først tar de opp når jeg får bruk for de, og de holder seg mye lenger.
Lag mat for flere dager om gangen
Dersom du lager større porsjoner mat om gangen kan du fordele porsjonene utover i uka. En ferdiglaget porsjon mat holder som regel noen dager i kjøleskapet, og desto lenger i fryseren. Dette kommer godt med en dag du ikke har tid til å lage middag, eller bare ikke orker.
Håper du nå har fått litt bedre innsikt i hvordan spare penger på mat. Dersom du har noen spørsmål, eller bare kommentarer, kan du gjerne legge igjen en kommentar. Jeg kommer til å svare på alle kommentarene jeg får. Vurder gjerne også å abonnere på nyhetsbrev, slik at du får melding neste gang jeg legger ut et innlegg.
Takk for at du leste dette innlegget, lykke til med sparingen!
Mvh.
Altomsparing